dijous, 21 de març del 2013

El quadern d'Aram: la literatura testimonial

Què és i on és Armènia?

La República d'Armènia és un país del Caucas, que des del 1990 va ser una república independent que es va segregar de la Unió Soviètica. Geogràficament l'estat armeni pertany a Àsia, i els seus límits són Geòrgia al nord, l'Azerbaidjan a l'est, Turquia al sud-oest i l'Iran al sud-est. La seva capital és Erevan.

Què era l'Imperi Otomà i quin paper juga a la primera guerra mundial?

L'imperi Otomà era una entitat política pluriètnica i plurireligiosa. Entre les diferents ètnies que hi havia destacava Armènia que antigament havia estat un país independent. Al llarg del segle XIX van sorgir els primers partits nacionalistes armenis i es van desencadenar un seguit de revoltes armades per demanar la independència dels armenis. La situació es va convertir en una matança contra els armenis i van deixar de ser reconeguts com a minoria ètnica i religiosa. 
L'imperi Otomà va entrar a la Primera Guerra Mundial com aliat d'Alemanya i en contra de Rússia, França i Gran Bretanya. Degut això van esdevenir sospitosos d'ajudar a l'enemic i va començar el genocidi armeni.

Què, quan, va ser i perquè va ser l'anomenat "Genocidi Armeni"?

 El genocidi armeni va ser un seguit de matances i deportacions dels armenis de l'actual territori de Turquia, que aleshores era l'Imperi Otomà. Aquest genocidi tenia la finalitat d'eliminar totalment la població armènia dels territoris turcs. Actualment, l'estat turc nega l'existència d'aquest genocidi i afirma que la població turca va ser la víctima real per part dels armenis.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada