dijous, 4 d’octubre del 2012

Àngel Guimerà


BIOGRAGIA D'ÀNGEL GUIMERÀ

Àngel Guimerà va néixer a Tenerife el 1845 i el 1853 es va traslladar al Vendrell. Per ell arribar al Vendrell va suposar trobar-se en un entorn i un món diferent al de Tenerife. La nova identitat el va fer canviar completament, quan juntament amb la seva amistat amb Jaume Ramon i Vidales es va posar en contacte amb els Jocs Florals i la literatura Catalana. Al 1872 es va instal·lar a Barcelona definitivament on va col·laborar amb la plataforma cultural de La Jove Catalunya. El 1877 va guanyar els jocs florals i es va consegrar com a poeta. Va escriure diverses obres i com a dramaturg va passar per etapes diferents:

1. Des de l'any 1879 fins al 1893 va conrear la tragèdia romantica en vers i ambientada en periodes historics sovint creats des de la imaginació. L'obra que més destaca d'aquest període és Mar i Cel (1888).
2. A partir de la dècada dels 1890 es va decantar per el teatre en prosa des d'una perspectiva mes realista i naturalista. Alguna de les mes importants son Maria Rosa (1894), Terra Baixa (1897)... És la fase mes creativa.
3. A partir del 1900 ja va ser un autor consagrat en l'escena espanyola i internacional i va decidir provar diferents maneres de teatre en voga, entre ells la tragèdia en vers.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada